29.03.2023

Fundația Orange Moldova ajută femeile din Ucraina să dezvolte competențe digitale și antreprenoriale.

Fundația Orange anunță lansarea unei noi ediții a proiectului Women Digital Center, dedicat educației digitale și antreprenoriale a femeilor și fetelor

Noutatea ediției curente este faptul că de instruirile gratuite Women Digital Center se vor bucura tinerele și femeile refugiate din Ucraina, dar și participante din Moldova (vorbitoare de limbă rusă), cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani.

Proiectul Women Digital Center este finanțat de Fundația Grupului Orange, susținut și implementat de Fundația Orange Moldova și Centrul de Informații Universitare.

În ediția 2023, circa 400 de femei vor deprinde competențe utile în dezvoltarea sau inițierea unei afaceri, prin creșterea abilităților profesionale și a competențelor de utilizare a instrumentelor digitale, necesare în lansarea sau optimizarea afacerii. Participantele din Ucraina vor fi susținute și încurajate prin instruiri oportune, cu menirea de a le facilita tranziția, de a contribui la o integrare mult mai lină în comunitatea tării-gazdă, de a le crește sau chiar asigura stabilitatea emoțională, psihologică, socială și financiară. Totodată, vor avea posibilitatea nu doar să învețe teorie despre cum să intre pe piața muncii din Republica Moldova, prin aplicarea cunoștințelor digitale și antreprenoriale, prin lansarea și promovarea unei mici afaceri ș.a., ci și șansa de a socializa, de a face conexiuni și a descoperi șanse de autorealizare în Moldova.

Instruirile programului Women Digital Center se desfășoară în format offline, în bază periodică, pe parcursul a șase luni (februarie-iulie 2023). Axat pe 5 module, cursul integral prevede: alfabetizarea digitală, inițierea în antreprenoriat, promovarea online a afacerii, aplicații utile și crearea unui website, precum și cursul-inițiere în limba română. Pe tot parcursul, participantele sunt instruite, ghidate și asistate în activitățile practice de formatorii regionali Women Digital Center. Orarul sesiunilor este elaborat de comun acord cu formatorii și constituie 38 de ore de studii.

Tinerele și femeile din Ucraina și Moldova, vorbitoare de limba rusă, pot să se înscrie la program, contactând una dintre cele 5 organizații neguvernamentale, plasate în regiunile Moldovei, în cadrul cărora a fost creat și amenajat spațiul dedicat educației digitale pentru femei, denumit Women Digital Center:

Ungheni: AO pentru Copii și Tineret "FĂCLIA" / faclia.ungheni@gmail.com / +373 236 20288

Sîngerei: Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS / consens.singerei@yahoo.com / 068944422

Cahul: AO Centrul CONTACT - Cahul / contact_cahul@yahoo.com / +373 299 84842

Bălți: AO AFAD / afabalti@yahoo.com / 060068816

Comrat: AO “Tineretul Găgăuziei” / wdc_comrat@mail.ru / 060498210

Despre proiect:

Women Digital Center este un proiect de educație digitală și antreprenorială pentru femeile și tinerele din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat în 2019, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare. Inițial au fost create și amenajate trei centre digitale pentru femei în regiuni. Începând cu anul 2020, grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, Women Digital Center s-a extins încă în două regiuni din țară. În 2022, grație parteneriatului stabilit între Fundația Orange Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, a fost creat centrul digital pentru femeile din capitală și zonele adiacente, plasat în incinta UPSC. În total, 2682 de femei au beneficiat de cursuri gratuite în cadrul a patru ediții consecutive ale proiectului. În ediția curentă, cu suportul financiar al Fundației Grupului Orange, sunt oferite instruirile Women Digital Center inclusiv pentru femeile și tinerele refugiate din Ucraina.

Centrele digitale regionale sunt amenajate în municipiile Bălți, Comrat, Cahul, Ungheni și orașul Sîngerei.