07.10.2015 toate
Orange WiFi Cafe – o experienţă digitală incomparabilă pentru studenţi

Circa 6000 de studenţi, care îşi fac studiile la Universitatea de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, se bucură acum din plin de o experienţă digitală incomparabilă. Aici, Fundaţia Orange Moldova a inaugurat proiectul Orange WiFi Cafe. Este cea de-a cincea instituţie, care beneficiază de proiectul naţional în domeniul educaţiei, Orange WiFi Cafe în universităţi, startul căruia a fost dat în anul 2013. Acesta presupune amenajarea cu un design special a unor spaţii din instituţiile de învăţământ superior, dotarea localului cu computere performante şi o plasmă de ultimă generaţie, dar şi asigurarea cu internet WiFi gratuit de la Orange Moldova.

Liudmila Climoc, Director General Orange, Membru al Bordului Fundaţiei Orange Moldova: „Orange WiFi Cafe reprezintă un răspuns la solicitările actuale ale tinerei generaţii, internetul fiind o sursă nu doar necesară, dar indispensabilă pentru învăţământul superior. Or, asta înseamnă de fapt să reconfirmăm angajamentele noastre de a apropia comunitatea de ceea ce este esenţial. Recent am lansat un alt proiect de amploare - Orange Digital School. Acesta va contribui la crearea infrastructurii în colegiile de informatică pentru a oferi acces la tot ce înseamnă tehnologie performantă; va veni în susţinerea profesorilor în domeniul tehnologiilor informaţionale, care merg să predea în instituţiile de învăţământ mediu din regiunile rurale, precum şi a studenţilor universităţilor şi colegiilor cu profil IT, oferindu-le burse de excelenţă; va contribui la îmbunătăţirea procesului de studiu în şcolile rurale prin donarea de echipament digital”.

Genevieve Andre, Membru al Bordului Directorilor, Orange Moldova: „Orange WiFi Cafe este un proiect inovativ care va contribui la modernizarea învăţământului în universităţi. El s-a bucurat de un succes enorm chiar de la lansarea sa. Dovada este că alte filiale ale Grupului Orange au adoptat deja acest concept, aşa cum este exemplul Orange Tunisia.”

Proiectul implică investiţii comune şi este implementat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ superior. Administraţia universităţii a alocat resurse financiare pentru reparaţia spaţiului, iar Fundaţia Orange a investit fondurile în achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului, şi crearea conceptului de design. Tot echipamentul poate fi folosit gratuit de către studenţi şi profesori, atât pentru a accesa internetul, cât şi pentru organizarea prezentărilor sau seminariilor interactive.

„Proiectul Orange WiFi Cafe reprezintă un exemplu perfect de colaborare între o instituţie de învăţământ superior şi mediul de afaceri. Este o colaborare participativă: noi am renovat spaţiul de la parterul universităţii iar Fundaţia Orange l-a amenajat în cel mai original stil şi l-a dotat cu echipament IT de ultimă generaţie. Acum studenţii Universităţii de Stat Alecu Russo vor avea acces la un laborator digital modern, care poate fi utilizat atât pentru orele practice, cât şi pentru comunicarea cu prietenii şi colegii”, a afirmat Gheorghe Popa, rectorul Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”.

„Educația digitală are un rol din ce în ce mai important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile a ţării. Pentru a valorifica această oportunitate, FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor şi abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. Prin acest proiect ne-am propus să ştergem bariera digitală în învăţământul de tip superior. Vă doresc să exploataţi la maximum acest spaţiu, pentru a trăi o experienţă digitală incomparabilă.”, a afirmat Sergiu Postică, Preşedintele Fundaţiei Orange Moldova

Proiectul Orange WiFi Cafe este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Proiectul Orange Cafe este unul foarte important, fiind un model de succes de colaborare participativă în vederea susţinerii tinerei generaţii. Fundaţia Orange este partenerul cu care am realizat cele mai multe proiecte în dezvoltarea domeniului educaţiei. Deschiderea cafenelei WiFi vine să consolideze capacitatea de modernizare a universităţilor din ţara noastră”.

Studenţii s-au arătat încântaţi că vor avea posibilitatea să navigheze pe internet chiar în incinta universităţii. În plus, și în spațiile amenajate de la parterul instituției, ei se vor putea conecta la internet WiFi direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Astfel, tinerii vor reuși mai rapid să-şi pregătească orele, dar şi să petreacă timpul util și distractiv.

„Ne oferă posibilitatea de-a ne pregăti mai uşor pentru ore şi e mai uşor să comunicăm. Dacă noi credem că majoritatea dispun de internet şi de calculatoare, greșim. Cunosc mulți colegi care sunt cazați în cămine și nu au un calculator al lor, conectat la internet", spune Alina studenta în anul III.

„Uneori avem chiar nevoie de unele informaţii pe loc, adică ceea ce nu găsim la bibliotecă, sunt diferite cărţi on-line, care le putem găsi şi ar fi util să venim şi să le citim aici", a afirmat Ion, student în anul I.

Până la sfârșitul anului curent, Fundația Orange va deschide alte trei cafenele WiFi, în incinta Universităţii Agrare de Stat, a Universităţii de Stat din Cahul, precum şi a Universităţii din Comrat. Fundația Orange consideră că educația are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. În ultimii patru ani, Fundaţia Orange a reuşit realizarea a peste 40 de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate iar peste 120 de mii de oameni au beneficiat de ele.