18.06.2015 toate
Orange Moldova susţine Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Centrul National de Transfuzie a Sângelui a îndemnat toţi cetăţenii ţării să doneze sânge pentru a dărui viaţă. Astfel, pe 18 iunie curent, Centrul a deschis în capitală mai multe puncte de colectare mobile, la care voluntarii  au putut dona sânge. Tradiţional, Orange Moldova susţine acest eveniment în calitate de partener. Pentru a disemina mesajul campaniei cu genericul "Mulţumesc pentru salvarea vieţii mele", Orange a organizat, în perioada 16-18 iunie curent, o campanie de informare prin SMS, în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la necesitatea donării de sânge.

Mai mulţi angajaţi ai Orange Moldova s-au  alăturat iniţiativei lansate de Centrul National de Transfuzie a Sângelui şi au donat sânge la punctul de colectare instalat în Grădina Publică "Ştefan cel Mare". Acest proiect se încadrează în strategia de Responsabilitate Social - Corporativă a Orange Moldova, care este orientată spre susţinerea grupurilor sociale defavorizate, persoanele cu nevoi şi necesităţi speciale, încurajând şi promovând atitudinea responsabilă în rândurile populaţie. Or, asta însemnând pe termen lung schimbarea atitudinii comunităţii faţă de donarea sângelui, abordându-l ca un act civil de valoare.

În Republica Moldova există aproximativ 1,500 de donatori veterani, care, de peste 20 de ani, contribuie la salvarea vieţilor celor care au nevoie de transfuzie de sânge. Potrivit statisticilor, printre donatorii din Moldova 30 % au grupa sangvina 0, 35 % - A, 25 % - B şi doar 10 la sută au grupa AB.

În ţara noastră, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la 80 mii de donări, care, asigură asistenţa la circa 150 mii de bolnavi. Însă, din aceste 80 mii de donări, doar  51 mii sunt asigurate de către voluntari. Comparativ cu anul 2005, când structura donărilor arăta  doar 14% ca fiind donări  voluntare, majoritatea constituind donările de la rude, în 2014, acest indicator s-a majorat până la 64,4 % din numărul total de donări.

Ziua Mondiala a Donatorului de Sânge este marcată din 2005, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel de susţinere a donării sângelui.