17.09.2012 toate
Orange partener general al editiei XX a Festivalului concurs International al  Vedetelor de Opera si  Balet  MARIA BIESU

Compania Orange Moldova a sustinut cea de XX a Festivalului - concurs International al  Vedetelor de Opera si  Balet  MARIA BIESU, editie  care s-a desfasurat   in perioada   7-15 Septembrie 2012.

Trofeul, in valoare de 15 mii de euro, i-a revenit moldovencei Mariana Bulicanu, o debutanta a festivalului. Premiul I, in valoare de 10 mii de euro, i-a fost acordat lui Igor Turcanu, din Republica Moldova si lui Azamat Jeltirguzov, din Kazahstan. Orange Moldova a venit cu un premiu de valoare pentru Mariana Bulicanu, si  premii care au  fost inmanate pentru incurajarea inca a trei participanti.     

La premierea castigatorilor a fost prezent si Premierul Vlad Filat, care i-a felicitat pe participantii primei editii a concursului, dar si pe invitatii traditionalului deja festival Maria Biesu. 

VLAD FILAT, Prim-Ministru al Republicii Moldova: “Eu vreau sa felicit pe cei care au participat la acest concurs, cred ca toti au fost invingatori, marele invingator a acestui concurs a fost desigur spectatorul si telespectatorul” 

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova: “Orange Moldova este mandra de faptul ca in acest an a sustinut cea de-a 20 editie a festivalului Maria Biesu, cel mai prestigios eveniment al spatiului liric din Moldova, si prima editie a concursului Maria Biesu.
Este prima colaborare in cadrul acestui proiect grandios. Totodata, as vrea sa mentionez ca acest parteneriat reprezinta o continuitate in relatiile noastre. Deja pe parcursul a trei  ani Fundatia Orange Moldova  impreuna cu Teatrul de Opera si Balet organizeaza  mai multe spectacole de care au beneficiat peste 5000 de  copiii din scolile internat si copii din familiei defavorizate din diferite regiuni ale tarii. Prin sustinerea  acestor  proiecte ne propunem atat sa promovam opera in Republica Moldova cat si sa introducem Moldova in circuitul cultural international. Felicitari tuturor participantilor, succese si realizari.
Speram ca acest festival-concurs va constitui in scurt timp  un “magnet” pentru orice iubitor de voci frumoase si de muzica buna din intreaga lume!”

Valeria Seican,  Director Teatrul de Opera si Balet: „Salutam investitiile facute de catre Fundatia Orange si Compania Orange Moldova,  in sustinerea si promovarea operei nationale. Sunt sigura ca alaturi de compania Orange la acest eveniment nu a dat doar amploare, dar si a deschis noi posibilitati pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, in cadrul acestui festival  reuneste  artisti cu renume in universul liric si coregrafic mondial permitand talentelor nationale sa concureze alaturi de ei intru crearea in scena a unei atmosfere inedite, care nu lasa indiferent si rece nici unul din spectatorii ce au avut vreodata deosebita ocazie sa asiste la spectacole, facandu-i sa revina din nou in templul  Artei.”

Spectatorii au ramas incantati de calitatea, dar si de modul de organizare a concursului.

Elena Ghindea, spectator: “Prin intermediul Festivalului credem ca castigatori suntem noi, spectatorii, care descoperim pentru noi aceste frumuseti de tineri cu glasuri minunate si fenomenale.”

Oleg Cristea, spectator: “E un festival extraordinar, eu in fiecare an 3-4 spectacole in fieacre an ma duc. Si anul trecut am fost si am vazut-o ultima data pe Maria Biesu si mi-a facut o impresie foarte buna.”

 La cea de-a 20-a editie a Festivalului "Maria Biesu" au participat 33 de artisti din noua state, printre care Austria, Germania, Italia, Romania, Statele Unite si Turcia.
In acest an, spectatorii amatori ai artei lirice si coregrafice au avut o deosebita ocazie sa se alature artistilor notorii ai clasicii universale si nationale la celebrarea celei de-a XX-a editie a prestigiosului eveniment. Cu aceasta ocazie Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” a avut grija sa selecteze un repertoriu ales, oferind publicului un sir de spectacole distinse din tezaurul liric universal.

Editia XX a Festivalului concurs Maria Biesu este prezentata de catre Guvernul RM sub egida Primului Ministru, avand ca organizatori Teatrul de Opera si Balet si Uniunea Muzicienilor din RM.